PARC DEL FALGAR, NOU BLOG


PRESENTACIÓ: 


Estrenem aquest blog sobre el Parc del Falgar i la Verneda, situat als termes de Llerona i les Franqueses del Vallès, a la vora d'un tram del riu Congost, al Vallès Oriental. És un espai natural molt visitat per famílies amb nens i per molts esportistes, sobretot els caps de setmana. Malgrat la hiperfreqüentació humana i l'estat no massa net de les aigües de l'estany i del riu, el valor medimabiental de l'espai és innegable. Com a ornitòleg i afeccionat a la botànica, l'hem estat visitant amb una certa freqüència des de que es va obrir al públic. Portem observades un centenar d'espècies d'ocells, entre residents, hivernants regulars, estivals, de pas i divagants. També superem el centenar d'espècies botàniques identificades al parc i al seu entorn immediat.

Amb data de febrer de 2025, iniciem un seguit d'entrades de les visites naturalistes que anirem fent a aquest espai natural tan recomenable, però al mateix temps tan vulnerable. 




INTRODUCCIÓ


El Parc del Falgar i la Verneda és un nou espai natural fruit de la renaturalització d’una antiga explotació d’àrids al costat del riu Congost, en el terme municipal de les Franqueses i davant del poble de Llerona, al Vallès Oriental. Inclou una llacuna gran, envoltada por un cordó de vegetació de ribera, una llacuna petita, amagada rere una cortina de canyís, un canaló que aporta aigua depurada a les llacunes, una amplia zona de prats i herbassars, creuada per diferents senders, una zona de jocs infantils, amb un gran tobogan i uns equipaments, força sobredimensionats, que fins ara no han estat massa utilitzats. I cal afegir un camí que transcorre paral·lel al riu Congost i el seu entorn de bosc de ribera i bardissa. Un seguit de rètols informatius destaquen la presència de diferents ocells i de la flora més representativa, però també informen de les normes d’ús de l’espai i de les activitats que estan o no permesses. El parc del Falgar i la Verneda forma part de la Xarxa 2000 d’espais naturals. La seva proximitat a poblacions força poblades com Granollers, La Garriga o Les Franqueses fa que sigui un espai molt freqüentat. El visiten famílies amb nens petits, grups de joves, un munt d’esportistes, per correr o anar en bicicleta, i de manera més reduïda per alguns afeccionats a l’ornitología, a l’herpetologia, a l’entomologia o a la flora. 


LA FLORA DEL PARC DEL FALGAR


La vegetació del parc del Falgar és molt diversa i varia de forma substancial al llarg de l’any quant a plantes herbàcies. A la riba del riu prospera una densa linia de vegetació, que inclou plantes de bardissa i de bosc de ribera, però també una important presència de plantes al·lòctones, que han estat afavorides per la dinàmica del riu. S’han plantat diferents espècies arbòries a la zona de prats, algunes de les quals compten amb un retolet identificatiu. I vora i damunt del talús fluvial creix un dens cordó de vegetació arbòria i de bardissa, que inclou alzines, lledoners, freixes, les escampadises moreres de paper, romagueres, saucs, salzes i pollancres.


Exemples de la flora que s’hi troba:

Arbres autòctons: Quercus ilex, Fraxinus angustifolius, Salix atrocinerea, Salix alba, Populus alba, Populus nigra, Tamarix sp., Pinus halepensis, Pinus pinea, Rhamnus alaternus, Crataegus monogyna, Ulmus minor, Ficus carica, etc.

Arbres al·lòctons: Broussenetia papyrifera, Cottinus coggyra, Robinia pseudoacacia, Melia azederach, Morus nigra, etc.

Plantes herbàcies autòctones de ribera: Calystegia sepium, Lysimachia ephemerum, Lysimachia vulgaris, Lythrum salicaria, Epilobium hirsutum, Epilobium parviflorum, Filipendula ulmaria, Cladium mariscus, Lycopus europaeus, Iris pseudacorus, Mentha aquatica, Melilotus indica, Polygonum persicaria, Sison amomum, Scrophularia aquatica, Typha angustifolia, Caltha palustris, Glaucium flavum, Sideritis romana, Nasturtium officinale, Humulus lupulus, Scirpus holoschoenus, Scirpus lacustris, Conium maculatum, Veronica anagallis-aquatica. Alisma plantago-aquatica, etc.

Plantes d’herbassars: Borago officinalis, Geranium molle, Diplotaxis erucoides, Malva sylvestris, Papaver rhoeas, Hypericum perforatum, Onobrychis viciifolia, Lotus corniculatus, Calendula arvensis, Silybum marianum, Rumex crispus, Plantago lagopus, etc.

Plantes al·lòctones: Acanthus molle, Artemisia annua, Datura stramonium, Xanthium spinosum, Helianthus tuberosus, Ambrosia coronopifolia, Rumex palustris, Cyperus eragrostis, Conyza canadensis, Arundo donax, Amelichloa caudata, Senecio inaequidens, etc. 


LA FAUNA DEL PARC DEL FALGAR


El parc del Falgar i la Verneda, juntament amb el passeig fluvial del Congost més proper, acull una ornitofauna rica i variada, que va canviant al llarg de l’any i que supera el centenar d’espècies.
Inclou ocells: 

Aquàtics, que viuen o visiten la llacuna o el riu

Ocells de ribera i de bardisses humides

Ocells de prats i erms oberts

Ocells de talussos fluvials

Ocells que poden fer parada en el seu viatge migratori

Ocells de camps i suburbis








TOTES LES FOTOS: Jordi Cebrian, febrer 2025

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL CONGOST CRESCUT

 UNA POLLA PINTADA Les generoses pluges d'aquest mes de març, que han estat neu a les muntanyes, han fet créixer de forma espectacular m...